Saturday, January 05, 2013

[Food Recipes] Jak ugotować ryż bez urządzenia / How to cook rice without rice cooker


source: news.jkn.co.kr



Zapewne wielu z Was pragnie jeść ryż gotowany po azjatycku, niczym wprost z restauracji. Zgadliśmy? Prawdopodobnie nie wielu z Was jest w posiadaniu specjalnego urządzenia do gotowania ryżu (jeden z lepszych modeli, ale za to mały kosztuje ok. 300zł, przy czym w Korei tyle kosztuje 5-6 razy większy)

W każdym razie, nie ma się czym martwić, ponieważ istnieje bardzo proste rozwiązanie!

Potrzebne nam będą:
  1. Ryż - chyba każdy się domyśla, że odmiana ryżu, która jest pewszechna w Europie (Basmati, Jaśminowy etc.) nie nadaje się do gotowania w stylu azjatyckim. Ryż ten ma długie ziarna i jest pozbawiony zewnętrznej powłoki, czyli przy okazji lepkości po ugotowaniu. Azjatycki ryż charakteryuje się zaokrąglonym kształtem, a ziarna są krótkie (małe). Z racji, iż ryż koreański jest w Polsce trudno dostępny, przyda nam się ryż japoński do sushi, który jest coraz bardziej powszechny. 
  2. Garnek - niezbędny jest taki, który ma teflonową powierzchnię wewnętrzną, bo inaczej wszystko skończy się grubą warstwą przypalonej, ryżowej miazgi na dnie. Dobrze widziana jest też szklana pokrywka.
  3. Miska - będzie potrzebna do procesu mycia ryżu
  4. Woda pitna - butelkowana, czy też z domowego filtra. Mimo, iż nie przeszkadza nam używanie wody z kranu w kuchni, dla Koreańczyków jest to niewyobrażalne, by jeść cokolwiek, co zostało ugotowane w nieprzefiltrowanej wodzie z jakimkolwiek osadem. 

No dobra, wszystko już mamy przy sobie i co dalej?

  1. Odmierzanie - minimalna porcja nadająca się do gotowania jest przewidziana dla 3-4 osób. 2,5 szklanki suchego ryżu o pojemności 200ml odpowiada 3 miskom ugotowanego ryżu. 
  2. Mycie - ryż myje się przede wszystkim ze względu na zapach i brud. Pracownicy, którzy przerabiają ryż, jedynie go obierają, a następnie wrzucają do opakowania. Nie podlega on więc żadnym procesom oczyszczającym. Czasami też otoczka ryżu zostaje na ziarnie. Odmierzoną porcję ryżu trzeba dokładnie przemyć 3-4 razy (lub do momentu, gdy woda będzie prawie przeźroczysta) w misce z zimną wodą z kranu. Po każdym przemyciu, wodę o białej barwie należy wylać i ponownie zalać ryż. Nie należy ryżu szorować, a jedynie delikatnie i dokładnie mieszać. Po skończeniu płukania ryżu wodę należy wylać, a do miski wlać odrobinę świeżej, by łatwiej odkleiła się od ścianek. 
  3. Zalewanie wodą ryżu w garnku - to jeden z najtrudniejszych etapów przygotowywania ryżu. Ziarna z miski należy w całości przełożyć do garnka i wyrównać jego powierzchnię. Teraz do akcji wkracza woda pitna. Przykładając (nie przyciskając) prostą dłoń do ryżu, należy wlać wodę tak, by zakrywała 4 palce, aż do środka pomiędzy drugim zgięciem palca, a górnymi kostkami (wybaczcie mi brak odpowiedniej terminologii) 
  4. Gotowanie ryżu - garnek należy przykryć pokrywką i ustawić na średnim ogniu. W momencie, gdy woda zacznie się gotować, ogień należy zmniejszyć na mały. Przez cały czas, gdy ryż będzie się gotował, nie wolno podnosić pokrywki, czy też ryż mieszać! Po pewnym czasie, kiedy woda będzie parować, zaczną pojawiać się bomble powietrza. Woda może też ściekać po bokach garnka, jednak nawet wtedy pokrywki nie można podnosić! Ryż należy gotować do momentu, gdy wszystkie bomble znikną oraz przestaną się pojawiać (około 30-40 minut). Wtedy garnek należy zdjąć z gazu i postawić na inny palnik, by postał tam przez 5-10 minut, aby ryż mógł dojść do odpowiedniej formy. 
  5. Gotowe! Można cieszyć się pysznym ryżem, wprost jak z rice cookera!

source: mykoreankitchen



/ ENGLISH

Probably many of you want to eat rice cooked in Asian way, same as in restaurants. Are we right? At the other hand probably not many of you have special rice cooker to make it. 

However, you don't need to worry since there's a very easy solution!

We will need:
  1. Rice - we think that most part of you know, that type of rice typical for European shops (Basmati, Jasmine etc.) is not good at all for cooking it in Asian way. This rice has long grains and it doesn't have any peel and it this case - it's not sticky after cooking. Asian rice has round shape and short (small) grains. Since Korean rice is hardly available in European shops, we will need Japanese sushi rice, which is more common.  
  2. Pot - Necessary is this one, which has PTFE coating inside, otherwise everything will end with thick, burnt rice pulp at the bottom. We will also need glass lid.  
  3. Bowl - we will need it to wash rice
  4. Drinking water - from bottle or water filter. Even if for us cooking in tap water is normal, for Koreans it's unimaginable to eat anything cooked in not filtred water with slime. 


Okay, we have everything and what next?

  1. Measuring - minimum serving enough for cooking is provided for 3-4 person. 2,5 cup (200ml) of dried rice = 3 bowl of cooked rice. 
  2. Washing - we wash rice because of bad smell and dust. Workers who clean grains are only peeling them and pack. Rice is not cleaned at all. There are times that rice peel stay on grain. After measuring rice, you have to clean it very well 3-5 times (or until the water is almost transparent) in a bowl with cold tap water. Each time after washing, you should pour out white water and use fresh. You cannot scrub the grains, only mix it carefully and gently. After finishing rice rinsing, you should pour out all water and again use fresh, but this time only a little, so it will be easier to remove grains from bowl sides.  
  3. Pouring water into pot with rice - it's one of the hardest steps when preparing rice. You should transfer all grains from the bowl into pot and make the top smooth. Now comes drinking water. Put (don't press) your hand with straight fingers on the rice and pour the water, so it covers 4 fingers until the middle line between second round finger bone and upper round bones of your fingers (sorry for our lack of appropriate terminology. 
  4. Cooking rice - cover the pot with the lid and put it on the medium heat. When the water starts boiling, change the heat into low. All the cooking time, do not remove the lid or mix the rice! When the water starts evaporating, air bubbles will appear. Water can drip down the sides of the pot, anyhow even that time do not remove the lid! You should cook rice until bubbles disappear (around 30-40 minutes). Then remove the pot from the heat and put it aside for 5-10 minutes. 
  5. Done! You can enjoy your own delicious rice, same as from the rice cooker! 
source: google images

4 comments:

  1. Oooo,Dzięki! Na pewno się przyda :D jutro wypróbuję :3

    ReplyDelete
  2. Nie mogę czytać takich rzeczy. Od razu zgłodniałam...

    ReplyDelete
  3. Super post!! Przyda się <3 akurat mam w domu 'coś w stylu' rice cooker'a, ale żaden ryż nie jest w stanie zastąpić smaku i wyglądu ryżu koreańskiego TAT

    ReplyDelete
  4. Mimo mojego braku talentu do gotowania potraw inszych jak desery, udało mi sie i NAPRAWDĘ wszystkim smakowalo. Dziękuje Solleim! =^.^=

    ReplyDelete